DETTE PAKKER JEG TIL DANSEKONKURRANSER

Det er jo ingen hemmelighet at jeg har en del år “i gamet”, og har pakket kofferten tim mang en dansekonkurranse. Men det sagt betyr det ikke at jeg ikke tidvis presterer å glemme både det ene og et andre, nettopp fordi det er så vanvittig mye man skal huske å ha med seg. Jeg skriver ALLTID pakkeliste, alltid. Og den skriver jeg gjerne en uke i forveien.

Det finnes flere grunner til at jeg alltid skriver en ny liste:
1) Det kan variere hva jeg faktisk trenger å ha med. (Antall dager vi er borte, hvor vi skal, hvilke grener vi skal konkurrere i osv)
2) Da jeg jeg krysse av på listen underveis som jeg legger ting i kofferten, da har du full kontroll på hva som faktisk er pakket.
3) Du trener hjernen din på å huske alel de ulike tingene som skal med. Men bruker typ 2 min på å skrive en sånn liste fordi jeg kommer på alt ganske kjapt. Men plutselig kommer man på noe i etterkant som man da kan føre på – derfor skriver jeg den ofte en uke i forveien. Da har jeg tid til å “komme på ting”, samt at jeg ser hva som må vaskes/legges frem osv før pakkedagen!

Her ser dere min liste for helgens konkurranse. Jeg pleier i tillegg til det som står her å skrive på “vanlige” ting også, som klær osv, men her har jeg fokusert på hva som virkelig trengs til dansekonkurransen først.

Tips til når du skal pakke til konkurranse/event/tur etc:

1) Hva trenger jeg før å GJØRE MEG KLAR?
2) Hva trenger jeg UNDERVEIS?
3) Hva trenger jeg ETTERPÅ?
4) For oss idrettsutøvere spesielt, hva om det skjer noe med antrekket, eller man får en småskade? Ha med litt basics som plaster, ispose, Paracet, osv. Samt noe jeg ser jeg har glemt å skrive på selv, nemlig nål og tråd! Det skal skrives på nu!

Som dere ser er det ganske mye forskjellig som skal med, og etterhvert så kommer det et innlegg om hvilke produkter jeg bruker som faktisk sitter gjennom en dansekonkurranse!

Trenger du tips til å reise med kun håndbagasje kan du lese innlegget jeg har skrevet HER.

Lykke til med pakkingen!

HVORDAN HOLDER JEG MOTIVASJONEN OPPE?

Jeg blir tidvis spurt hvordan jeg holder meg så motivert. Hvordan holder jeg meg motivert nok til å orke å trene nesten hver dag, hvordan jeg orker å nesten ikke være hjemme. Hvordan jeg holder oppe motivasjonen for å være så produktiv, osv osv. “Hvordan er du så motivert hele tiden?

Og svaret er…at det er jeg ikke. Absolutt ikke! Det hadde jo vært en drøm! Men det jeg er, er konsistent. Jeg holder det gående, jevnt og trutt, hele tiden.

Det skal sies at det ligger en god dose lidenskap for dans og fysisk aktivitet i bunn, og jeg synes i all hovedsak at det er gøy å drive med! Men jeg er langt ifra motivert hele tiden. Motivasjonen kommer og går den, hele tiden. Noen ganger er den sterk over lang tid, mens andre ganger er den borte over lenger tid. Stort sett en mellomting. Den kan komme og gå fra time til time, fra uke til uke og fra måned til måned.

Foto_ Hans Olav Vikse

Men hadde jeg kun trent når jeg virkelig var motivert hadde det blitt vesentlig mindre trening skal jeg si deg! Jeg er egentlig ganske sjeldent motivert når klokka ringer tidlig om morgenen, jeg liker å sove frempå, helst til 10!
Jeg er heller ikke alltid spesielt motivert når klokken er 21 og jeg fortsatt har en økt med styrke før vi skal kjøre hjem.

Av og til vil jeg helst bli i senga. Dra hjem etter jobb. Og bli hjemme hele kvelden. MEN, stort sett kommer motivasjonen når jeg er i gang med dette som jeg liker så mye. Når jeg har kommet meg over den tunge morgen-kneika, og kommet meg avgårde ser jeg med ett lysere på dagen enn det jeg gjorde bare 30 minutter tidligere!

Jeg personlig blir også motivert av å ha tydlige mål og planer, så det hjelper meg å holde meg motivert om jeg vet alt jeg skal i løpet av en dag. Spesielt i hverdagen liker jeg å ha planlagt alt og er lite spontan – fordi jeg personlig liker det sånn. Så sparer jeg de spontane dagene til helger eller ferier jeg ikke har fullstappet timeplan med jobb og trening.
Foto: Hans Olav Vikse

Men jeg har et par spesifikke ting som hjelper meg å holde motivasjonen oppe! Så jeg tenkte jeg skulle dele dem med deg i form av noen motivasjons-tips:

Jeg bruker trening som et eksempel, men dette kan også overføres til jobb, hobbyer osv!:

1) Velg en treningsform du liker!
Det er så utrolig viktig. Det er jo ikke rart man ikke er motivert for å trene om man ikke i bunn og grunn synes det er gøy å holde på med. Ikke dermed sagt at det er super gøy hver gang, men velg noe du trives med.

2) Gjør det fordi du har lyst, fordi du har et mål du vil nå, eller fordi du ønsker en endring. 
Skal du gjøre det bare fordi noen andre synes det, eller fordi noen andre synes du skal. Ønsket for å gjøre det bør starte hos deg!

Jeg hadde for eksempel slitt veldig med å motivere meg om noen sa jeg skulle løpt ute hver morgen klokken 6! Både fordi jeg både synes det er forferdelig kjedelig å løpe, pluss at jeg ikke liker å stå opp et sekund tidligere enn jeg må. Men, hadde noen sagt til meg (med veeeeldig god begrunnelse) at jeg burde løpe hver dag fordi det hadde hjulpet dansingen min veldig, så er det plutselig en helt annen motivasjon i bunnen.

3) Godta at man ikke er motivert hele tiden.
Som sagt er jeg, og mest sannsynlig de fleste andre som driver med idrett, langt fra motivert hele tiden. Men vi vet av erfaring at den ofte kommer underveis, så man må sette i gang først, ikke vente til motivasjonen magisk dukker opp av seg selv.

4) Være konsistent. 
Dette er kanskje det aller viktigste når det gjelder trening. Show up. Uansett hva motivasjonen og målet ditt er, så er litt bedre enn ingenting. Om det er å holde seg i aktivitet i 30 min per dag eller om det er å løfte tyngre,

5) Ikke motivert VS å være demotivert.
Jeg vil si det er en stor forskjell på å ikke være motivert, og det å være demotivert. La oss si at vi har MOTIVERT, IKKE MOTIVERT, og DEMOTIVERT. Det å ikke være motivert blir dermed litt “nøytralen”. Og det å rett og slett bare sette i gang kan gjøre at motivasjonen kommer krypende, eller i alle fall mestringsfølelsen etter en økt.

Er man derimot demotivert ville jeg tatt et lite steg tilbake, og kanskje hoppet over en økt eller to, eller eventuelt gjøre noe helt annet. Går det ikke over ville jeg går grundigere til verks. Hvorfor er du demotivert? Skyldes det selve treningen, andre situasjoner i livet, trenger du å lufte tanker osv osv. Her handler det om mental helse, og kanskje mistrivsel i en eller flere av arenaene i livet.

6) Det er lov å ta en fridag. Hør på kroppen. Det kan være hensiktsmessig med en rolig økt, eller fri også! Man må prøve å se den store sammenhengen. Og man må absolutt ikke være motivert for alt mulig hele tiden.

7) Legg inn tid til det som gir deg glede, og si nei til de tingene som stjeler unødvendig energi.
I en travel hverdag er det viktig å legge inn tid til det man liker! Uansett om det er kaffe men en venn, lage mat, ta et bad,vshopping, familietid eller hva enn som gir deg litt ekstra glede i livet.

8) Fyll opp lagrene. Uten mat og drikke, (og hvile) duger helten ikke!

Jeg håper tipsene kan komme til nytte i en travel hverdag.

MINE NYTTÅRSFORSETTER! – OG TIPS TIL DEG

Nytt år, nye muligheter? New year, new me? En ting er sikkert, 2022 blir ikke noe bedre enn 2022 med mindre man gjør noen endringer. Og dette kan være ganske krevende, men store ting kan skje av små endringer!

Mange bruker nyttår som en ny start, en begynnelse på noe nytt, kanskje en sjanse til å legge bak seg dårlige vaner, begynne med noe nytt osv osv! Også jeg liker å sette meg noen nyttårsforsetter, men kanskje ikke de helt typiske.

Jeg tror også, at for å nå sine nyttårsmål må de være 3 ting:
1) Konkrete
2) Målbare
3) Realistiske, men også store nok til at de skremmer deg litt!

Og får å nå dem må man være:
1) Konsekvent
2) Villig til å gå ut av komfortsonen
3) Du må ikke gi opp.
Spesielt dette med å være konsekvent er utrolig viktig! Du vil for eksempel aldri se en forskjell etter én treningsøkt på 20 min, men etter å ha trent 20 min hver dag i eksempelvis 2-3 mnd vil man se/kjenne en forskjell.
Liten forskjell/handling + tid = endring/resultat.

For eksempel:
“Jeg vil bli sunnere i år” – det er hverken særlig konkret eller målbart. Men dersom man omformulerer til for eksempel:
1) Jeg vil trene 2 ganger i uken.
2) Jeg vil spise grønnsaker hver dag
3) Jeg vil drikke vann hver dag
osv – så blir det plutselig mye lettere å vite om man kommer nærmere målet sitt, og om man er “on track”.

I tillegg, la oss si du ønsker å starte å trene, og du ikke trener fra før. Hva med å sette et mål som virker overkommelig i stedet for å sette skyhøye mål. Eksempel: “Jeg har som mål å trene 2 dager i uken” eller “150 økter ila året”, da kan du logge underveis, og så blir det heller en positiv overraskelse om man klarer mer enn målet man har satt seg, heller enn å ha som mål å starte med 4 dager i uken, og du “kun” klarer 2.

Så, med det sagt, her kommer noen av mine nyttårsforsetter. Men før jeg deler dem vil jeg si at grunnen til at jeg deler dem hovedsaklig sånn at de forhåpentligvis kan være til inspirasjon, ikke sånn at du skal gjøre det samme, men sånn at du kan utarbeide noen som passer for deg! Vi er ikke på samme sted, eller i samme situasjon i livet, så våre nyttårsforsetter og mål bør ikke direkte sammenlignes, men kanskje noen av dem passer til deg!

Jeg har delt mine nyttårsforsetter inn i ulike kategorier:

-Helse (frisk og psykisk)
-Økonomi
-Ut av komfortsonen
-Sosiale medier

Her er noen konkrete utdrag fra noen av kategoriene:
-Høre på kroppen
-Drikke en flaske vann hver dag.
-Trene styrke 3 ganger i uken.
-Si NEI til de tingene i livet mitt som trekker energi.
-Si JA til de tingene i livet jeg har lyst til, og faktisk prioritere det.
-Gripe muligheter jeg får.
-Spise frukt/grønnsaker hver dag.
-Spare x beløp i BSU hver mnd.
-Få minst 7t og 30 min søvn hver natt.
-Reise hjem til Haugesund minst 4 ganger i året for å treffe familie.
-Mer tid til selfcare (hva enn som gir deg ro og glede i hverdagen)

Spesielt målene mine innenfor mental helse synes jeg er viktige! Jeg begynte selv med slike mål i 2020, og det har hjulpet så utrolig mye! Mange setter seg mange andre mål, men glemmer å sette opp mål for hvordan de skal ta vare på seg selv og hodet/psyken sin.

Og nå tenker du kanskje – så mange mål og kategorier? Og det var bare noen? For meg funker det, det motiverer meg, og jeg liker det sånn – men kanskje ett til fem mål er mer enn nok for deg, og det er helt i orden! Jeg liker lister, jeg liker å ha målene mine nedskrevet og visuelt foran meg, mens andre gjør ikke det. Samt at jeg kun trenger å “logge” noen av målene, mens andre en en mer ting man må kjenne på. ta stilling til, og minne seg selv på underveis. Ting som ikke har en fasit. Du må finne en metode som fungerer for deg.

Noen forslag:
-Lag ett tankekart med dine nyttårsforsetter/mål og heng det opp.
-Ha på “påminnelser” på mobilen eller pcen.
-Ha en liste på mobilen eller fysisk som du sjekker innom.
-Lag mål sammen med en venn/partner og hjelp hverandre.

Del gjerne ditt/dine nyttårsforsett med meg her eller på Instagram i dagens post! Og ikke minst, lykke til med alle dine mål!

-Ronja