NÆRINGSRIK MAT – OGSÅ PÅ FARTEN

Reklame | I samarbeid med Palett.no

Hvis det er én ting jeg syns kan være litt utfordrende i min travle hverdag så er det å få i meg nok, riktig og næringsrik mat på farten. Vi er stort sett ute av huset fra 08:00 til 22:00 hver eneste dag, så det meste vi spiser ila en dag er et annet sted enn hjemme. Men er det én ting jeg har lært, så er det hvor viktig det er å faktisk få i seg det man trenger ila en dag. Maten vi spiser er vårt drivstoff, og vi er nødt til å fylle på med både nok og riktig drivstoff. Jeg har blitt mye bedre flinkere ila de siste årene, så jeg tenkte å dele mine beste tips til mat på farten!

I løpet av innlegget skal jeg også introdusere dere for min nye samarbeidspartner, nemlig Palett.no. Dette er en samarbeidspartner jeg er sykt stolt over! Grunnen til at jeg er stolt er følgende:
-“Klodemerket”, som vil si at det har et lavt klimaavtrykk. Rettene fra palett har under 0,5kg CO2e per rett!
– Bruker kortreiste råvarer når det er mulig
– Tilbyr vi måltider utviklet med hjelp av både kokker og ernæringsfysiologer. Sunn mat skal likevel være godt!
– De håper å inspirere folk til å ta bedre matvalg – både for kroppen og planeten!

Selv om det aller beste er om man klarer å planlegge hele uken, lage matbokser kvelden før, lage seg niste med det man har hjemme, ta med restemat osv, og det enklere sagt enn gjort! Personlig er det å lage matpakker ofte det siste jeg har lyst å gjøre sent på kveld etter en lang dag. Jeg gjør det innimellom, og er super stolt hver gang jeg får det til! Men ofte strekker hverken tid eller energi til. Så her kommer noen generelle tips til å likevel få i seg næringsrik mat på farten:

1) Ha noe mat stående på jobb! 
Har du tilgang på kjøleskap på jobb er det jo veldig enkelt, ellers er det masse tørrvarer man kan ha stående også. På denne måten har du alltid noe å spise, og det er veldig mye bedre enn å ikke få i seg noe mat i det hele tatt. Noen forslag til hva man kan ha stående på jobb, både tørt og i kjøleskap:

2) Spar penger der du kan, men vær obs:
Selv lever jeg stort sett på en ganske stramt budsjett, og jeg ønsker virkelig å spare der jeg kan. Det er jo ingen hemmelighet at mat er sykt dyrt for tiden…men med det sagt er det et par feller å gå i, som jeg selv har gått i mange ganger:

Man lar være å kjøpe noe (ingredienser, ferdige retter etc) fordi det oppleves dyrt, og fordi mye penger ut “på én gang”. Men så mangler man jo hele tiden mat, så man tar “småturer” innom butikken. Det går 100kr her, 50kr der, 100kr der, og før man vet ord av det kan man ha brukt flere hundre kroner på en dag. Om man gjør det hver dag kan man fort bruke tusenvis på mat hver mnd.
Så her gjelder det å planlegge på forhånd! Om man velger å kjøpe inn f.eks ferdige salater til lunsj hele arbeidsuken, til ca 600-800kr, og drikker vann til de, og evt har stående noe frukt/mellomsnack på jobb, så kan man lett ha en næringsrik, mettende og sunn lunsj inkl mellommåltider/snacks hver eneste dag gjennom hele uken for under 1000kr.

Syns du det høres mye ut? Det ER mye penger for de fleste av oss. men:
Utfordring: ta en titt i nettbanken og se hvor mye du faktisk bruker på mat hver uke?
Kanskje gjør det skikkelig vondt, og man får en liten “smell i fleisen” på hvor mye penger men faktisk bruker på mat, eller kanskje har du stålkontroll. Uansett så får man en oversikt! Så hvis du er en av de som hele tiden stikker innom butikken for å kjøpe mange småting, kan det være verdt å vurdere å kjøpe noe ferdig som gjør at du får i deg det du skal.

3) Hvis du først “prepper”, prepp ekstra måltider. 
Hvis jeg lager meg en matboks, lager jeg hvertfall to, eller hvor mange innholdet rekker til. Jeg skjærer opp alle gulrøttene, jeg fordeler alle tomatene jeg har kjøpt osv osv. Lager jeg bare én, er det fare for at resten blir liggende i kjøleskapet dessverre. Så jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at jeg skal skjære opp ALT på en gang. Det som er oppskjært, blir spist opp i min erfaring!

4) Ukeshandle.
Dette her går sykt opp og ned hos oss. Vi er suuuper flinke i perioder, og elendige i andre perioder. Men det er INGEN tvil om at vi bruker mindre penger og mindre tid på å handle etc de ukene vi ukeshandler skikkelig! Dvs at vi handler inn ALT for hele uken. De ukene vi får til dette sånn megabra gjør vi følgende:
-Får en oversikt over hva vi faktisk har hjemme fra før.
-Skriver en liste over hva vi skal spise til middag/lunsj/mellommåltider og snacks hver dag gjennom uken.
(Husk å beregne å spise opp rester, slik sparer du masse penger)
-Deretter skriver vi en liste på hva vi må kjøpe (husk hva du har hjemme fra før fra steg 1!)
-Sjekke om det er noen gode tilbud
-Siste steg er å handle/bestille. Skal du bestille hjem en matkasse? Skal du bestille hjem salater fra Palett.no? Skal du netthandle på f.eks Oda? Eller skal du handle i fysiske butikker? Kanskje em kombinasjon?

Personlig tror jeg at “cluet” for å lykkes med en ukeshandel er å handle inn ALT. Også lørdagsgodtet, eller brusen eller hva det måtte være man ønsker. Hvis du lar være å kjøpe det, og likevel må innom butikken senere er det fort gjort at man handler med seg mer enn man faktisk skulle ha.

5) Ønsker du at det bare kunne stå en fiks, ferdig, sunn og god lunsj i kjøleskapet ditt?
Da bør du virkelig sjekke ut Palett.no.

Dessverre er det kun vi på østlandet som er heldige enn så lenge. Palett er et relativt nytt konsept, og jeg håper at det etterhvert er noe flere deler av landet kan få teste. Men enn så lenge er det østlandet. De har pick-up i både Oslo og Drammen, og i Oslo kan du også bestille med Wolt og Foodora. For oss som ikke bor i Oslo kan vi heldigvis bestille det hjem i en fiks ferdig matkasse. Salatene har 5 dagers holdbarhet, så du kan fint bestille og ha det hele arbeidsuken. For meg personlig var det også tidvis nok i én salat til å vare til to måltider.

Jeg håper dette innlegget kunne være til litt hjelp og inspirasjon til å få i deg nok drivstoff ila dagen! Jeg vet hvor vanskelig det kan være, men også hvor utrolig viktig det er. Ta vare på kroppen din ved å gi den nok mat og drikke.

Tusen takk for at du leste innlegget, og ønsker du å sjekke ut min fantastiske samarbeidspartner Palett.no finner du nettsiden dems HER.

Jeg ønsker deg en super uke, og helg videre.
Del gjerne dine beste mat-på-farten tips om du har noen!
-Ronja