WHAT DO YOU THINK WE DO?

Som utøvende toppidrettutøver innenfor dans møter jeg på veldig mange folk som ikke vet hva jeg holder på med. Helt fortåelig at folk ikke helt er sikre på hva “sportsdans” vil si, hvilke danser vi har, og at folk har mange spørsmål osv! Det er absolutt ikke det jeg mener å ta for meg i dette innlegget. Sportsdans er ikke en veldig stor idrett i Norge, så det er ikke så rart at folk ikke er helt oppdaterte på hva vi rent praktisk gjør. MEN. Det jeg er ganske lei av er at folk undervurderer dans som en idrett, noe så innmari. Jeg har inntrykk av at veldig mange tror vi bare “hopper litt rundt” til musikk (det blir jeg spurt om ordrett..), og da kjenner jeg at jeg blri ganske irritert. Jeg kunne skrevet en roman om dans, men skal prøve å holde det kompakt!

Folk har selvsagt et veldig forskjellig forhold til dans, og jeg forstår jo at noen ikke synes det er veldig interessant, på samme måte som at jeg ikke synes det er veldig interessert å se på fotball for eksempel. Men det jeg ikke skjønner er at folk ikke klarer å skjønne hvilken ekstrem idrett dans er. Det finnes jo selvsagt veldig mange typer dans, men tar i hovedsak for meg sportsdans.

En dans sammenlignes med å spurte 800 sånn kondis messig, og vi har 5 rett etter hverandre! Det er en tøff greie i seg selv..men det er så vanvittig mye mer i det! For eksempel så bruker vi så godt som alle musklene i kroppen vår – fra tærne til fingertuppene, bokstavelig talt! Vi har mange posisjoner og linjer der kun tåspissen står i gulvet for eksempel. I tillegg til dette skal det gå en strekk gjennom hele kroppen som skal fullføres helt ut i fingrene. Spesielt for oss jentene er fingrene vitkige for detaljer og fullførelse av bevegelsene.

I dans på man være ekstremt utholden i tillegg til å være eksplosiv. Man skal holde på i minimum 1 min og 30 per dans, 5 ganger. Så typ løpe 800 meter, 5 ganger etter hverandre, mens man vrir og vender på kroppen i alle mulige retninger! Når noe går opp må noe gå ned, og når noe jobber mot høyre, må en annen del av kroppen jobbe mot venstre osv osv! Kroppen er i konstant vridning, og i ytterposisjoner mange ganger ila en dans, derfor må man også være ganske myk! På toppen av dette på amn være sterk! Man skal holde posisjoner lenge, stå mye i dypt bøyde knær osv osv! Uten en sterk kropp er det utrolig hardt å holde og og ikke minst utføre alle dansene så godt man vil, helt til siste sekund!

Dette gjør vi også i høye hæler og kjoler for the record.. OG det skal se lett ut far start til slutt! Det er også en del av bedømmelsen, så det nytter ikke å puske og pese og ta seg litt vann mellom dansene…nei nei. Finaler gjennomføres uten noen særlig pause mellom dansene, men tar kun “komplemang – takker for dansen med bukk/neie) og så stiller man seg klar til neste dans. Man må vise karakterene i dansen, ha kontraster i fart og bevegelser, danse godt i musikken, ha god teknikk, danse godt sammen med partner og ha god presentasjon som vil si alt fra antrekk til ansiktsutrykk.

Noe av det som gjør sportsdans til den spesielle idretten det er, er nettopp dette med at man er to, som sammen skal få til alt dette. To mennesker som jobber så vanvittig tett på hverandre, og som er helt avhengige av hverandre til å få det til å fungere. Det er utrolig vanskelig og avhenger av mye kompromisser og gode dialog, men også noe av det emst fantastiske med idretten. Man lærer og opplever alt sammen, støtter hverandre og blir glade i hverandre.

Sportsdans er en vanvittig kompleks idrett, som har bøker med teknikk for hver dans, og som er en kombinasjon av idrett og scenekunst. Og jeg synes synd på de som aldri har fått oppleve den gleden som dans gir – både ved å danse selv og ved å se på dans!

Takk for at du tok deg tid til å lese dette!
Og til alle dere som tror dans er “lett” og å bare “hoppe rundt til musikk” – ta dere en tur innom LSK så skal vi vise dere, både hvor vanvittig bra trening det er, hvor komplekst og vanskelig det er, og ikke minst hvor givende flott sport det er! Både på hobby og toppidrettsnivå!


PHOTO BY PETER KASBERGEN

Hva er ditt forhold til dans?

xoxo

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg